Bijenschans De Friesewal

De bijen op ons complex

[tta_listen_btn]

Op ons complex is een vaste standplaats gereserveerd voor de Imkervereniging 'Imkers Gooi & Eemland'. Bijen hebben verzorging nodig en soms merkt u daar iets van als tuinder. Als de temperatuur begint te stijgen, maken de bijen zich op voor hun werk. Voor de imkers is het in het voorjaar tijd om de voorjaarsinspectie in de kasten te doen. Zij kijken hierbij naar de grootte van het volk (deze is na een winterperiode behoorlijk uitgedund) en de gezondheid van het volk(je), de kwaliteit van de raten, de legdrang van de koningin en het eventuele overgebleven wintervoer.
Dit is namelijk na de wintertijd vaak zo goed als opgegeten. Aan de inspectie wordt een belangrijke eis gesteld: de buitentemperatuur mag niet lager zijn dan 16 graden.  Kou is desastreus  voor bijen en kan tot sterfte van bijen en/of stagnatie van het broeden leiden.  Omdat de temperatuur in de namiddag van het vroege voorjaar snel  kan dalen zal de imker  deze inspectie dus altijd op de dag moeten uitvoeren. Soms valt alles samen: de perfecte temperatuur en de start van de bloesemperiode.  Maar dat is echt niet elk jaar het geval! Lees meer over de bijen in het voorjaar, de zomer en de herfst.

Overlast van bijen
Als de temperatuur rond de 20 graden komt, worden de bijen actief en geven soms overlast. Die is te verminderen door rustig te blijven en geparfumeerde geurtjes te vermijden.