Luchtfoto volkstuinencomplex aan de Friesewal

HUIZEN - Verscholen achter hoge, dichte hagen en rijen bomen ligt een voor velen onbekend, paradijselijk oord: de VTV, het volkstuinencomplex van Huizen. Vier hectare groen geluk, pal aan het Gooimeer en op de grens van de wijken Bovenmaat (rechts op de foto) en Vierde Kwadrant (links in beeld).

Luchtfoto: volkstuinencomplex aan de Friesewal

"Er zijn zelfs buren die het complex niet kennen’’, zegt VTV-voorzitter Hans van der Veen. ,,Dat merkten we vorig jaar toen we alle omwonenden hadden uitgenodigd ter gelegenheid van de opening van de bijenschans op het terrein. De mensen wisten niet wat ze zagen. We kregen complimenten. Ze vonden het fantastisch!"
En dat is het ook. Zeker nu de winter bijna achter de rug is en de lente op punt van uitbreken staat, komt het leven terug in de tuin. Deze dagen wordt er vooral flink gemest. Alles om de tuinen in topconditie te brengen. Het ledenbestand is ’multicultureel’, zegt Van der Veen.
,,Je kunt het zo gek niet bedenken of ze tuinen hier. Dat maakt het ook zo leuk. Mensen gaan ook allemaal heel anders met hun tuinen om. Mensen van Marokkaanse afkomst verbouwen veel uien, aardappels en een soort thee. De gemiddelde Nederlander zit meer in de bloemen. Dat maakt dat we een zeer gevarieerd aanbod hebben aan bloemen en planten. Er bloeit hier altijd wel iets. Die diversiteit is weer ideaal voor de bijen.’’
Er is de laatste jaren ongelooflijk veel aandacht voor het fenomeen ’volkstuin’. Steeds meer mensen blijken behoefte te hebben aan een eigen tuin. Sommigen doen het uit overtuiging, vanwege de band met de natuur. Anderen hebben een financieel motief, leven echt van de tuin.
Van der Veen: ,,Het aantal leden in Huizen is groeiende. We zitten nu op ruim tweehonderd, en hebben zelfs een wachtlijst. Opvallend is ook dat de mensen liever een kleinere dan een grotere tuin willen. Dat is overzichtelijk, haalbaarder en dus beter te onderhouden.’’ Dat er ooit serieuze plannen waren om het volkstuinencomplex vol te bouwen met huizen, is nu haast niet meer voor te stellen.
,,Gelukkig is het al een tijd zo dat ook de politiek zich realiseert hoe belangrijk natuur is voor mensen. Ik zeg altijd: het is een onbetaalbare basisbehoefte’’, zegt Van der Veen, die een huurcontract voor vijftig jaar op zak heeft. ,,Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Maar we hebben voorlopig op dit gebied geen zorgen.’’


Copyright © 2019. All Rights Reserved.