Lavameel

LAVAMEEL


Lavameel wint aan bekendheid en belang en er zijn ondertussen al verschillende onderzoeken lopende in bv. Nederland. Met rede trouwens, want lavameel is een goede natuurlijke oplossing in het verbeteren van onze uitgeputte landbouwbodems.
Maar niet enkel voor de boeren, ook in onze tuin is het belangrijk.

 • Stimuleert het bodemleven en trekt een grote variatie aan schimmels en bacteriën aan. En een rijk bodemleven vormt de basis van een goede Natuurlijke Moestuin!
 • Schimmels zorgen voor een versnelde onttrekking en verdeling van de voedingsstoffen uit het steenmeel naar de planten.
 • Bevat een rijke cocktail aan voedingsstoffen. Kunstmeststoffen bevatten maar enkele soorten voedingsstoffen- meestal kalium, stikstof, fosfor, magnesium en calcium – waardoor de andere stoffen in de bodem uitgeput raken. Lavameel bevat een heel breed spectrum zodat geen enkel element uitgeput raakt
 • Opslag van CO2 in de bodem. Dit broeikasgas wordt actief vastgelegd in de bodem door het Lavameel. Volgens sommige wetenschappers zou een wereldwijde remineralisatie door steenmeel het hele CO2-probleem oplossen.
 • * Versterkt de planten en zorgt voor een grotere weerbaarheid tegen ziektes en plagen. De verhoogde samenwerking met “goede” schimmels zorgt voor minder infectiemogelijkheden door ‘kwaadaardige’ schimmels. Ook zorgt de verhoogde aanwezigheid van silicium uit het lavameel voor stevigere celwanden, wat de aanvallen van insecten aanzienlijk vermindert.
 • Is veel energie-vriendelijker om te produceren dan kunstmest en is vrijwel onbeperkt aanwezig in de natuur.
 • * Lavameel levert mineraalrijke gewassen op die een positieve invloed hebben op de gezondheid van mens en dier. Let op: er zijn ook andere gesteente-melen verkrijgbaar onder de naam lavameel. Deze hebben echter een andere samenstelling. Daarom verkopen wij uitsluitend de EIFELGOLD LAVA (LAVA UNION DUITSLAND) en is goedgekeurd voor de biologische landbouw. (aanwezigheid/ hoeveelheid van zware metalen)

Toepassen LAVAMEEL

 • 20- 30 kilo per 100m2 bij inwerken volle grond
 • 25- 50 kilo voor onder glas en open lucht
 • 10-15 kilo per m3 potgrond
 • 200-300 gram per 100m2 bij poederverstuiven
 • 10-15 kilo per 100m2 afstrooien

Spitten
Lavameel strooien,
Indien gewenst bemesting,
Frezen,
Planten


Andere mogelijkheid:
De tuin bewerken zoals u gewend bent en lavameel in het plantgat strooien.


Tot slot:
Lavameel laat zich ook goed toepassen als blad meststof, gebruik hiervoor een poederverstuiver en een droge, windvrije dag

Toepassen LAVAGRIT

Zijn grovere korrels, met open structuur, zoals een spons. Hierdoor geeft lavagrit langzamer de voedingsstoffen af aan de bodem vergeleken met lavameel. Het is ook een goede kleigrond verbeteraar.
In het plantgat een handje lavagrit toevoegen voor het uitplanten of zaaien Om slakkenvraat tegen te gaan: leg een dikke cirkel (barriere) om de planten heen, door de structuur vinden slakken dit niet prettig.

Zie ook: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/breng-uw-bodemvruchtbaarheid-terug-op-niveau/

Copyright © 2019. All Rights Reserved.